Om webbplatsen

Planera!

Efter att funderat över ett år på att starta min egen hemsida/webbplats om gamla Ford V8 sidventilmotorer och bilar från 1932 till 1953, satte jag igång med att bygga den. En egen webbplats tilltalar mig, då jag själv får bestämma både innehåll, struktur och utseende och jag får även vara ansvarig utgivare. Hemsidan var officiell 27 mars 2012.

Steg 1

Första steget är att registrera domänens (webbplatsens) namn. Då toppdomänen earlyfordv8.se var ledig så kunde jag välja den som URL (http://www.earlyfordv8.se/). Möjligen lite konstigt att namnet var ledigt? Det domännamnet brukar användas av Ford bilklubbar som är nationella avdelningar eller klubbar under den internationella organisationen Early Ford V-8 Club i USA. http://www.earlyfordv8.org/. Någon kanske tycker att mitt val av domännamn är ”renommé snyltning”. Men jag kan ta den kritiken. Jag tycker att jag gjorde en välgärning som ”räddade” namnet. Nu används det av någon som är intresserad av gamla Fordar. Det måste vara bättre, än att namnet användes i sammanhang som inte alls har något att göra med gamla V8 motorer och bilar?

Steg 2

Nästa steg var att köpa ett utrymme på ett webbhotell. http://webbhotells.se/ Här valde jag Binero. http://www.binero.se/. Men det finns många alternativa webbhotell.  Registreringen av domännamn och en plats på hotellet köpte jag samtidigt.

Steg 3

Som verktyg för hemsidan valde jag det öppna gratisprogrammet WordPress. En svensk version av programmet kan laddas ner från WordPress Sverige webbplats http://wpsv.se/ Deras supportsida finns här http://sv.wordpress.org/. Jag har valt att komplettera WordPress installationen med några tilläggsfunktioner s.k. plugins, som även de är gratis.

  • All in One WP Security, är ett bra säkerhetsskydd för att inte få sidorna hackad.
  • Full UTF-8 Version, ger stöd till alla typsnitt. Det kan annars vara omöjligt i vissa teman och tillägg att få snygga Å, Ä och Ö i texten.
  • Akismet, skyddar sidorna från skräppost om jag vill ha en blogg på någon sida.
  • Fast Secure Contact Form, skapar webbplatsens fält för e-post kontakter.
  • Fantastic Copyrigt Free, ger ett datum och ett copyright märke på sidorna.
  • RealFaviconGenerator.net för att generera en favicon.
  • WordPress SEO, sökmotoroptimering, för de delar av webbplatsen som används av sökmotorerna på Internet.
  • Google Analytics (Googles verktyg för webbansvariga) som visar statistik, som antalet besökare, antalet klick, sökord m.m.
  • Site Tree, genererar en webbplatskarta  i ett format som accepteras av Google Analytics.
  • Google Language Sitemaps, som översätter sidorna till några vanliga språk.

WordPress är ett bra program för att bygga en kraftfull blogg. Blogg-funktionen har jag stängt av och då blir det kvar en hemsida med en enkel e-post kontakt.

Steg 4

Som layoutprogram använder jag ett  Word Press Thema (gratis-) program som heter Twenty Fourteen.  Det släpptes kring årsskiftet 2013/2014.  Det har en modern och trevlig tidskriftslayout (magazine-style). Temat är också anpassat för att kunna läsas i mobiltelefon.

Steg 5

Sedan var det ”bara” att välja layout, färger, och struktur för webbplatsen. Det finns miljoner sajter på nätet att titta på, för att få inspiration och idéer av. Men också många webbplatser att avskräckas av.

Steg 6

Och slutligen skriva något intressant om gamla Fordar och föra över lämpliga bilder från digitalkameran.

Jag har kompletterat med en del bilder och data ”lånade” från Internet. Om det finns en upphovskälla till informationen  så har detta angetts. Ibland är det tyvärr omöjligt att spåra källan då bilderna ”tjuvlånats” och publicerats i många olika steg. Jag har också använt en del bilder med tillstånd från den som innehar upphovsrätten.

Om en bild, ett varumärke, text, film, ljud eller länkad informationen är ett intrång eller obehörig användning av ett upphovsrättsligt skyddat material, så är jag beredd att omedelbart ta bort informationen från webbplatsen. 

Faviconen

The early 99T favicon
The early 99T favicon
The new efv8 favicon
The new efv8 favicon

Som favicon använde jag först en bild med 99T i vitt i ett Ford-blått fält. Favicon (favorit ikon) är den lilla bild som visas före www.earlyfordv8.se när någon sparar webbplatsen som en favorit i bokmärkesfältet. Den sista mars 2017 har webbplatsen funnits i fem år. För att markera detta så bytte jag favicon, till en med ”efv8” och grön bakgrund.

Genetiv-s

Jag har valt att genomgående skriva sidventilmotor då jag tycker att man inte behöver ett inklämt genitiv-s (sidventilsmotor) i ett så vackert ord som sidventilmotor.

Ford V8 motorer och bilar från 1932 till 1953

Translate »